Вивчення Біблії

Щоденні читання

Суботня школа

Суботня школа

Ваше здоров’я

Ваше здоров'я

29 липня – ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ ТОРГІВЛІ

Автор SDA.if.ua. Категорія Теми до визначних дат

Bitmap

«Обманливі шальки огида для Господа,

а повна вага це Його уподоба»

(Прип. 11:1).

Щорічно в останню неділю липня працівники торгівлі України відзначають своє професійне свято. У людей ще з древніх часів був потяг до товарообміну й торгівлі. Явал (Бут. 4:20), маючи отари, розумів значення домашніх тварин як «одиницю» товарообміну. Перший містобудівник Каїн добре знав як і на що можна виміняти необхідні йому матеріали. Той, хто займався сільським господарством, використовував в якості торгової одиниці міру якогось зерна. Крім того, перші купці несли іншим народностям не лише асортимент товарів, але й свою мову, культуру й писенність.

Як відомо, середньовічне міське суспільство ділилось на цехи. У перукарів був свій цех, у шевців – свій, у мулярів – свій. В рамках кожного цеху відбувалось навчання, стандартизація продукції і контроль якості, який, до речі був дуже строгим. Наприклад, якби кондитер надумав обманути своїх покупців і робити випічку менше встановленої ваги, то міг опинитись в клітці, яку на потіху натовпу возили по місту. При цьому серед глядачів завжди знаходились люди, які кидали в порушника стандартів якимись нечистотами. Отже, бачимо що в торгівлі завжди ставили на перше місце «чесну вагу».

Але ще за півтори тисячі років до народження Христа пророки вже говорили що Бог може зважувати навіть гори чи вітер: «Коли Він чинив вагу вітрові, а воду утворював мірою» (Йов 28:25); «Хто води поміряв своєю долонею, а п’ядею виміряв небо, і третиною міри обняв пил землі, і гори ті зважив вагою, а взгір’я шальками?» (Iсая 40:12).  А ще дізнаємось, що першим великим торговцем був Йосиф, який продавав у Єгипет зерно (Бут. 41:5-6).

Багато років тому в Польщі один місіонер, зайшов у крамницю, щоб купити продуктів. Він звернув увагу, що крамниця утримується в ідеальній чистоті. Коли місіонер запитав у власника крамниці про його спасіння, очі того засвітилися, а обличчя засяяло радістю. Він відповів: «Так, я віруючий. Кілька років тому я прийняв Ісуса Христа як мого Спасителя».

  • А звідки ви знаєте що спасенні? – запитав місіонер.
  • Я знаю, бо моє життя повністю змінилося. Тепер, коли продаю масло, чи сир, я показую правильну вагу і не натискаю пальцем на шальки ваги. Тепер усе чесно. Тепер навіть моя вага навернулася.

Власник крамниці напевно добре читав приповісті Соломона де сказано, що «Вага неоднакова то огида для Господа, а оманливі шальки не добрі» (Прип. 20:23).

Ця історія нагадує пораду, яку дав нам Бог через Мойсея у 25-му розділі книги Повторення Закону (25:13-16): «Не буде в тебе в торбі твоїй подвійного каменя до ваги, великого й малого, не буде тобі в твоїм домі подвійної ефи, великої й малої. Камінь до ваги буде в тебе повний і справедливий, ефа буде в тебе повна й справедлива, щоб продовжилися дні твої на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі. Бо огида перед Господом, Богом твоїм, кожен, хто чинить таке, хто чинить несправедливість».

Християнське життя спонукує змінюватись. Оскільки істина є тільки істиною і ніколи немає якихось домішків, то наше «так», повинно означати тільки «так», а не казати після цього «але». В нас не повинно бути двозначної моралі, в якій можлива чесна і нечесна вага, чесне та нечесне відношення до бідних чи скромних.

Звичайно, що одна справа – розуміти Божі слова теоретично і зовсім інша – втілювати їх у практичне життя. Сьогодні – найкращий час, щоб задуматись над цим і почати бачити поруч себе мовчунів, скромних, сором’язливих людей. Щоб змінити своє відношення до них і робити наше життя християнським.

Бачимо, що коли господар крамниці прийняв Спасителя в серце, то й вага «покаялась і навернулась». Тобто відбулись видимі наслідки і зміни в житті продавця. А чи видно подібні наслідки в нашому житті?

Відомий перський лікар і філософ Авіценна колись сказав: «Що отрута, а що ліки визначає лише міра». Тобто, медична речовина може бути як ліками, так і отрутою. Зовні не відрізниш, потрібно лише зважити. Щось подібне спостерігаємо в християнстві. Назва однакова у всіх, а ось відношення може бути різним, а це може стати отрутою для спасіння.

«Таж народи як крапля з відра, а важать як порох на шальках! Таж Він острови підіймає, немов ту пилинку!» (Iсая 40:15). Цілий народ нічого не важить, а от часто буває, що одна людина вважає, що вона «має вагу» серед свого народу (всі ніхто, а я важу). В очах Бога й тих, хто досліджує Біблію така людина просто смішна, але не помічає цього, бо совість стала «легкою».

У п’ятому розділі Книги пророка Даниїла розповідається, як нечестивий вавилонський цар Валтасар, влаштувавши бенкет, наказав принести золотий та срібний посуд, який його батько Навуходоносор виніс із Божого храму в Єрусалимі. Коли всі напилися і веселилися, несподівано появилася рука і почала щось писати на стіні. Цар від страху протверезів, сильно закричав і наказав привести всіх мудреців краю, аби ті розтлумачили йому той надпис. Але марно.

Нечестивий Валтасар чинив багато такого, що не подобалось Богові. Але Бог терпів його, аж поки цар не почав чинити блюзнірство, пивши з посуду Божого храму. Господнє довготерпіння вичерпалося. Він зважив духовність царя і одразу виніс Свій вирок та покарання.  Ніхто з царських мудреців і чарівників не зміг прочитати написаного, тільки Даниїл, коли його нарешті покликали, прочитав Божий присуд: «Ось розв’язка цієї речі: «Мене» – порахував Бог царство твоє і покінчив його. «Текел» – ти зважений і знайдений легеньким. «Перес» – поділене царство твоє і віддане мідянам та персам» (Дан. 5:26-28).

В англійському державному банку є спеціальна машина, за допомогою якої перевіряють монети. Машина зважує монети й кидає їх у різні ящики залежно від ваги. Справжні монети повинні мати певну вагу, а якщо потрапляють такі, що хоч трохи легші, то ці монети визнаються фальшивими, хоч за виглядом їх не відрізниш від справжніх. Ця машина ніколи не помиляється.

Тут є духовний приклад. Наша цінність перед Богом залежить від нашої «духовної ваги».  Цю вагу не видно, але вона відображається на ставленні до ближніх. Якщо людина покаялась і називає себе християнином, та користується світськими цінностями, то ваги немає. Вона може гарно говорити, але «духовну вагу» показує її повсякденне життя. Одним словом, як і монети, не всі люди мають однакову «духовну вагу», хоча це не завжди і не одразу впадає в очі. А справжнім громадянином Неба Бог визнає лише того, хто в своєму характері, словах, ділах і ставленні до інших відповідає імені християнина. Ніхто не хоче почути вирок, який почув цар Валтасар: «Ти зважений на вазі і виявився легеньким».

В одному маленькому містечку жив пекар, який щодня купляв кілограм масла в сусіда-фермера. І ось одного разу він зауважив, що в куску нема кілограма, а трошки менше. Пекар декілька днів зважував масло і кожного разу було менше кілограма. Нарешті він пішов до судді і став наполягати, щоб фермера арештували. На судовому процесі суддя запитав:

– Я думаю, що у вас є вагові гирі?

  • Ні, Ваша честь, нема – відповів фермер.
  • Як же ви тоді важите масло, яке продаєте? – спитав суддя.
  • Це легко пояснити, Ваша честь. У мене є вага, а замість гирі я використовую буханки вагою в один кілограм, які купляю в пекаря.

Виходить, що те, що ми сіємо, самі пожнемо, але в множині: «Хто сіє кривду, той жатиме лихо, а бич гніву його покінчиться» (Прип. 22:8).

Хоча християни спасаються вірою в Ісуса Христа, але Закон, по якому нас будуть судити, завжди вірний і справедливий. Бог ніколи не помиляється і Його ніколи не обманеш.

Колись ми заблукали в цьому грішному світі, але Спаситель нас знайшов. Він заплатив Свою ціну, але не доларами чи євро, Він віддав за нас по краплині Своє життя, був розіп’ятий на Голгофі й викупив нашу свободу. Коли ми приймаємо Ісуса, то стаємо духовно «важчими», але на цьому ніколи не потрібно зупинятись, а постійно зростати.

Усе, що ми можемо запропонувати Ісусу, не є Йому винагородою, — бо ми ніколи не зможемо окупити Його велику жертву, — але визнання того, наскільки Він важливий для нас, і того, що ми приймаємо Його як Творця, Викупителя і Вседержителя.

Хай Господь благословить нас, щоб бачили свої духовні вади Його очима, щоб набирали духовну вагу, яка приносила б плоди на ниві Христовій.

Андрій БІЛИК

Коментарі відсутні

Новини по дням

Серпень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лип    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Контакти

вул.Івасюка, 76
м.Івано-Франківськ
76000

Написати лист