Вивчення Біблії

Щоденні читання

Суботня школа

Суботня школа

Ваше здоров’я

Ваше здоров'я

9 червня – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДРУЗІВ

Автор SDA.if.ua. Категорія Теми до визначних дат

Вибирай друга не поспішаючи,

ще менше квапся поміняти його.

Б. ФранклінArtboard 1

Ми живемо в часи коли телефоном вже нікого не здивуєш. Відомо що цей апарат був запатентований А. Беллом, але перші досліди по передачі звуку на відстані почались задовго до цієї події. Винахідник (ім᾽я якого не збереглось для історії) звернувся в муніципальну раду Парижа із заявою про те, що він придумав цікавий апарат, завдяки якому можна буде чути людський голос від Марсового поля аж до Люксембургського саду. Місцева адміністрація визнала винахідника хворим і закрила його в божевільню. Але вірні друзі вирішили влаштувати випробування апарату за власні кошти. І хоча в слухавці не було чути слів, а лише шум, друзі довели бюрократам, що винахідник цілком здоровий.

Ця історія доводить, що друзів ми здобуваємо не тим, що користуємось їхніми послугами, а тим, що самі хочемо послужити. І єдиний спосіб мати друзів – самому бути другом.

Ось як пояснює слово «дружба» енциклопедія: «Дружба – це відносини між людьми, які основані на взаємній прив’язаності, духовній близькості чи спільності інтересів». А ось християнський письменник Вадім Гріц звертає увагу на те, що хоча в Біблії ми неодноразово зустрічаємось з такими словами, як «дружба», «друг» і «друзі», однак не всім вони видаються цінними. Деякі люди вважають їх пустими і беззмістовними. Причиною тому є невдалий життєвий досвід. Якщо нас колись підвів друг, то потім вже обережніше довіряємо свої секрети іншим людям, тобто обережніше вибираємо друзів.

Правда є ще одна причина «обезцінення» цього слова  – часте і бездумне його вживання. Саме через це високий зміст слова «друг» втрачає своє значення. Особливо сумно, коли подібне стається зі словами, котрі призвані змінювати наше життя.

Біблія, а через неї Сам Господь Бог, нерідко дає людям свої імена, які характеризують людину і підкреслюють її якості. Але разом з власним ім’ям Господь часто присвоював людині ще якесь ім’я. Воно виявлялось найточнішим в описанні його характеру. Уявіть, що сьогодні Бог назвав кожного з нас якимось особливим ім’ям. Ось як Ісус назвав Своїх учнів в 15-у розділі Євангелії від Івана: «Я вже більше не буду рабами вас звати, бо не відає раб, що пан його чинить. А вас назвав друзями Я, бо Я вам обявив усе те, що почув від мого Отця» (в.15).

В тій же Євангелії, в 11-у розділі, Христос, дізнавшись про смерть Лазаря, говорить: «Друг наш Лазар заснув, – та піду розбудити його» (в.14). Зверніть увагу, Ісус каже: «ви друзі», «наш друг». Тобто Він – Друг для багатьох.

Але в Біблії є три людини, дружбу з якими Бог не розділяв ні з ким. Кожного чоловіка з цих трьох Бог особисто називав «другом». Можливо, протягом історії землі їх було більше, але в Писанні згадуються лише троє. Хто вони, Давайте разом пригадаємо Їхні імена.

Отже, перший друг: «І промовив Господь: Візьми свого сина, свого одинака, що його полюбив ти, Ісака, та й піди собі до краю Морія, і принеси там його в цілопалення на одній із тих гір, що про неї скажу тобі» (Бут. 22:2). Бачимо, коли Бог сказав принести в жертву найдорожче, що в нього було – сина, Авраам покірно погодився. Тобто Авраам проявив безграничну довіру до Його слів, але Бог не допустив кровопролиття.

Через сотні років Бог-Отець Сам пожертвував Своїм Сином, коли віддав Його в жертву за гріхи людства. Тобто, завдяки вірі й ділам Авраам зробив подібне до того, що потім зробив Небесний Отець. Це дивно, але Господь і Авраам стали схожі через свої страждання, тому Бог розумів почуття чоловіка і назвав «другом»: «Та ти, о Ізраїлю, рабе Мій, Якове, що Я тебе вибрав, насіння Авраама, друга Мого» (Iсаї 41:8).

Ще один друг, це Мойсей. Читаючи 32 розділ книги Вихід ми дізнаємось, як Мойсей довший час знаходився на горі в присутності Бога. Народ довго чекав і вирішив, що він вже ніколи не повернеться. Люди вилили собі золотого Бога і сказали: «Оце твої боги, Ізраїлю, що вивели тебе з єгипетського краю!» (4). Для Творця не могло бути більшої образи, ніж ця, тому Він попередив Мойсея: «…розпалиться гнів Мій на них, і Я винищу їх, а тебе зроблю великим народом» (10). Але Мойсей став на захист народу: «І вернувся Мойсей до Господа та й сказав: О, згрішив цей народ великим гріхом, вони зробили собі золотих богів! А тепер, коли б Ти пробачив їм їхній гріх! А як ні, витри мене з книги Своєї, яку Ти написав…» (Вих. 32: 31-32).

Заради народу він вирішив відмовитись від того, щоб бути записаним в книзі життя. Це означало назавжди померти замість них, або навіть разом з ними. Але Господь не допустив, щоб Мойсей поніс на собі провину злочинців.

Пройшли століття, і ось вже другий Заступник приходить постраждати заради недостойних. Він також вирішив віддати своє життя, тому що любить людей. Первосвященик Каяка говорить дивні слова: «…і не поміркуєте, що краще для вас, щоб один чоловік прийняв смерть за людей, аніж щоб увесь народ мав загинути!» (Ів. 11: 50). Як логічно це звучить: краще померти одному, ніж багатьом. Христос саме так і вчинив. Ісус поніс гріхи всіх і кожного, незалежно від нашого бажання.

«І говорив Господь до Мойсея лице в лице, як говорить хто до друга свого. І вертався він до табору, а слуга його, юнак Ісус, син Навинів, не виходив із середини скинії» (Вих. 33: 11).

Але був і третій чоловік, якого Бог назвав другом. Його ім’я …Юда Іскаріот. Ось як описує це Біблія. «І коли Він іще говорив, аж ось прийшов Юда, один із дванадцятьох, а з ним люду багато від первосвящеників і старших народу з мечами та киями. А зрадник Його дав був знака їм, кажучи: Кого поцілую, то Він, беріть Його. І зараз Він підійшов до Ісуса й сказав: Радій, Учителю! І поцілував Його. Ісус же йому відказав: Чого, друже, прийшов ти? Тоді приступили та руки наклали на Ісуса, і схопили Його» (Мтв. 26: 47-50).

Тут потрібно зауважити, що фраза: «Чого, друже, прийшов ти?» – написана ап. Матвієм на грецькій мові (на якій написано увесь текст Нового Завіту). В грецькій мові є два слова, які відповідають українському слову «друг». Це «філос» і «хетайрос». Перше – явно відкорінене від «філео», любов. А ось «хетайрос», як не важко помітити з «філео», тобто з любовю немає нічого спільного*.

Новий Завіт підтверджує слова Старого Завіту про те, що Авраам був названий «другом Божим» (Як. 20: 23). І при цьому також використовується слово «філос». До Юди, як написано в Євангелії від Матвія, Ісус звертається: «Хетайрос, для чого ти прийшов?» Отже відношення Господа до Авраама і до Юди було зовсім різним. Авраама Господь любив «філос», а до Юди відносився без цього теплого почуття.

Ісус звертається до Юди лиш як до «товариша», або «компаньйона», але ні в якому випадку не як до друга. Слова Ісуса належить сприймати приблизно так: «Ей, чого ти прийшов?»

Разом з тим, перебуваючи у верхній світлиці, Ісус говорить (коли Юди з ними вже не було): «Ви друзі (множина від філос) Мої, якщо чините все, що Я вам заповідую» (14).

Дуже важливим питанням для нас є (а особливо для дітей і молоді),  вибір друзів. З ким у нас зазвичай виникають проблеми? Та з тими, з ким найбільше спілкуємось, хто завжди поруч. Наприклад, які можуть бути проблеми з людьми, якими спілкуємось дуже рідко? А ось з ким працюємо; з ким живемо; з ким звершуємо служіння, кого бачимо і спілкуємось щоденно – ось з тими найчастіше виникають непорозуміння. Тому в народі кажуть: «Не було б проблем з ближнім, якби той ближній не був так близько».

В одній школі зробили соціологічне опитування на тему: «Чим відрізняється друг від товариша?» І хоча відповіді були найрізноманітніші, але усім сподобалась відповідь одного юнака, який відповів по-своєму. Ось що він написав: «У мене колись було багато товаришів, але я хотів мати справжніх друзів. Пізніше зрозумівши, що сам для цього нічого не роблю, я став проявляти ініціативу. Почав більше спілкуватися з ближніми, проводити з ними вільний час, ділитись своїми проблемами і сам старався в усьому допомагати. Я бачив в чому була потреба людини, і допомагав з усіх сил, щоб вона вийшла зі скрутного становища. Ось тоді в мене з᾽явились друзі».

У прадавні часи в Індії воду з криниць витягали за допомогою перського колеса, зручного пристрою, єдиним недоліком якого було те, що під час роботи він створював неймовірний гуркіт.

Одного дня якийсь вершник, що проїжджав повз садибу селянина, попросив у того води для свого коня. Селянин радо закрутив перське коло, але кінь, який не звик до такого гуркоту, вперто відмовлявся хоч трохи наблизитися до криниці.

  • Чи не міг би ти припинити цей шум, щоб кінь міг спокійно напитися? – спитав вершник.
  • На жаль, це неможливо, пане, – відказав селянин. – Якщо вашого коня мучить спрага, то доведеться змиритися із шумом. Іншого способу добути води тут немає.

Отже, у кожної людини є свої недоліки, але якщо хочеш бути другом, потрібно з цим змирятися. Повторимо ще раз цю важливу думку – щирою дружбою можуть бути поєднані лише ті люди, котрі вміють змирятися й прощати одне одному недоліки. Один давньогрецький мислитель сказав: «Хто хоче мати друга без недоліків, той залишиться без друзів»

Дорогий читачу, сьогодні Ісус спонукав тебе читати ці рядки для того, щоб ти знайшов справжніх друзів (філос), а можливо, щоб і ми з тобою подружились. Хто шукає друзів, гідний того, щоб їх знайти, а у кого немає друзів, той взагалі ніколи їх не шукав, або не хоче змінювати свій характер. Але головне в житті, що кожен з нас може легко стати другом «філео», Ісуса Христа, але для цього є одна умова: «Ви друзі Мої, якщо чините все, що Я вам заповідую» (Йоана 15:14).

Андрій БІЛИК

*Вадим Гриц. Богатство нищих. с.278.

Коментарі відсутні

Новини по дням

Серпень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лип    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Контакти

вул.Івасюка, 76
м.Івано-Франківськ
76000

Написати лист