Вивчення Біблії

Щоденні читання

Суботня школа

Суботня школа

Ваше здоров’я

Ваше здоров'я

ПЕРЕМОЖНЕ ЖИТТЯ ХРИСТИЯНИНА

Автор SDA.if.ua. Категорія Духовні роздуми, Новини

 Не зважаючи на те, що ми живемо у вільній і демократичній державі, нема голоду, навкруги свобода слова й віросповідань, але ті, хто досліджують Біблію бачать, яка страшна боротьба відбувається за людські душі. Боротьба не на життя, а на смерть, тому, що «на кону» найдорожче (і єдине, чим ми розпоряджаємось), – людська душа.

Колись Центр Разумкова проводив цікаве опитування. В 40-а країнах світу, було опитано 50 тисяч людей, щоб вияснити, який в них процент атеїстів. В середньому по усьому світу виявилось 13%.

«Найбільший процент атеїстів у Китаї, 47%; в Америці й Росії приблизно по 5%, а в Україні 6%.

В той же час, коли у нашій державі 94 відсотків вірить у Бога, але Україна на останньому місці у списку пріоритетів, тому що 50,4% респондентів відвідують храми лише по релігійних святах.

А регулярно (не менше  1 раз на тиждень), відвідують храми лише 15% українців»1.

Виходить, що сучасний християнський світ має ту саму проблему, що й старозавітній Ізраїль. Усі вірять що Бог є, Він колись прийде, але Він десь там, а я і мої проблеми тут. Людина зі своїм «я» живе окремо від Бога.

«І гордість Ізраїля свідчить на нього, і до Господа, Бога свого вони не вертаються, і не шукають Його…» (Ос. 7:10).

Отже, бачимо, що немає гонінь, усі вірять, але церкви відвідують лише 15% українців; більше того, ніхто, крім Бога не знає скільки з нас щиро відвідує, а хто за компанію. Це те саме, як було за часів Старого Завіту.

Вчені довели, що найсильніший імпульс людського єства, – це егоїзм. А оскільки егоїзм проявляється сильніше за любов, то зло завжди перемагає. Ось чому християнам так небезпечно керуватись лише почуттями й емоціями.

Якось двох учасників міжнародної конференції, американця і індуса, поселили в одну кімнату. Під час перерви в роботі між ними зайшла розмова про релігію. Як виявилось, молодий чоловік з Індії надзвичайно вороже ставиться до християнства.  Американець спробував з’ясувати причину такої ворожості й запитав: «Вам видається неприйнятним вчення Ісуса?»

«Та ні, – почув він у відповідь, – йдеться не про це. Що мені найбільше не подобається в християнах – це те, що християни живуть не по християнськи»2.

Згідно Біблії ми з вами живемо у лаодикійський період часу. Лаодикійський, це означає фарисейський, а фарисейський, це означає лукавий і лицемірний.

«Християни лаодикійського часу відрізняються лицемірством. Ці люди не щирі. Вони можуть ненавидіти людину, але посміхатись їй. Страшенно гніваючись у серці, вони прославляють Бога, співають псалми біля людини, яку не можуть бачити. Вони не кричать, з їхнього лиця не щезає приємна посмішка. Вони грають у смиренних (але лише зовні) християн і їм подобається ця роль»3.

Отже, розрізнити таких християн практично неможливо, адже вони активно працюють, нехай на публіку, але працюють. Взагалі, Ісус наказав учням не чіпати лицемірів: «Ні, щоб, виполюючи той кукіль, ви не вирвали разом із ним і пшеницю. Залишіть, хай разом обоє ростуть аж до жнив; а в жнива накажу я женцям: Зберіть перше кукіль і його пов’яжіть у снопки, щоб їх попалити; пшеницю ж спровадьте до клуні моєї» (Матв. 13:29,30).

Вони самі собі виконують вирок. Недавно повідомлялось, як один браконьєр кинув у річку електричний кабель, який був під напругою. Коли вбита струмом риба сплила, він пішов з підсаком у воду її збирати, але забув відключити напругу. В результаті загинув від своєї хитрості. Слово Боже попереджає, що подібний кінець чекає й лицемірів.

Цікаво, що колись нас з дитинства, ще з радянських часів навчали, що наша держава найкраща в усьому. Нас навчали, що практично усі технічні досягнення: телефон, пароплав, паротяг, радіо були плодом досягнення наших геніальних вчених. Ми перші найглибше залізли у землю, найдальше полетіли, найбільше  добули вугілля, у нас найбільше пшениці… Ось як лукавий вміло насаджує людині егоїстичне «Я».

Але хитрий ворог з величезним успіхом працює не тільки на вулицях, ресторанах школах чи магазинах, а й у церквах і громадах. Просто його зброя в церкві набагато витонченіша і зверху ще й прикрита вишиванкою чи краваткою. Але вона така сама, як і за стінами церкви: егоїзм, гордість, крутійство серед народу Божого; усе це лукавий випробує на вибраних.

Психоаналітики стверджують, що сучасний «нарцис» – людина дуже складна. Він звичайно ж закоханий у своє відображення, у свій образ в очах оточуючих, розцвітає, коли ним захоплюються, але зазвичай – це капля в морі, адже він постійно мучиться від того, що його мало помічають. Він не лише залежить від оцінки людей, але й сам постійно оцінює усіх і все. Учені вважають, що проблеми «нарциса» у вихованні, коли батьки постійно оцінюють досягнення дитини, і вона живе в страху, що її люблять тільки тоді, коли успішна і чогось досягла.

Що ж робити, коли ми впізнаємо себе в образі «нарциса»? Все достатньо просто – поменше оцінювати себе та інших, робити діло (служити), а не створювати враження служіння. Любити реальних людей, а не своє відображення і тоді усе стане на свої місця. А коли християнин вперто продовжує захоплюватись світськими цінностями і не хоче змінюватись, тоді Бог допускає переживання й проблеми. Ці життєві проблеми постійно нагадують, що без Бога ми нічого не можемо, вони не дають спати.

Сильна віра народжується при сильних випробуваннях. З історії церкви бачимо, що усі великі реформи чи духовні пробудження, це наслідок переживань, наслідок біди й пролитої крові. Важко сприйняти, що люблячий Бог допускає переживання, але це потрібно для нашої ж  користі й віри. Біблія говорить, що спасіння ми отримуємо від Бога в дарунок по нашій вірі: «Без віри догодити Богові неможливо» (Євр. 11:6). Більше того, у відповідь на наші прохання, Він дає вірним лише те, що служить нам на благо.

Звичайно, буває, що й проблеми не можуть заставити людей задуматись над життям і змінитись. Коли подивитись на карту світу, побачимо, що недалеко від Австралії на маленькому кораловому острові знаходиться держава Науру. В 60-80-ті роки минулого століття вона була найбагатшою державою світу на душу населення.

Найцікавіше те, що багатство падало просто з неба. Справа в тому, що сотні років перелітні птахи зупиняючись на острові, залишали там дуже цінне, збагачене фосфатами добриво «гуано»4.

Держава просто продавала цінне добриво по усьому світу й збагачувалась.

У ті роки:

  • кожній сім’ї на острові, від держави призначалась безкоштовна домогосподарка;
  • усю роботу робили китайці (не тільки брудну, а всю роботу);
  • усі овочі й фрукти завозились літаками;
  • якщо машина, холодильник чи кондиціонер ламались, їх просто залишали на вулиці.
  • хоча єдина дорога була довжиною у 6 кілометрів, на кожну сім’ю приходилось по 6-7 автомобілів.

Зовсім недавно фосфати закінчились і держава Науру стала дуже бідною, але виявилось, що ця біда не заставила населення задуматись, народ просто пропадає, тому, що люди не вміють нічого робити, і головне не хочуть працювати. Тому зараз Науру одна з найбідніших держав планети і виживає лише з того, що Австралія розташувала там табір для незаконних емігрантів5.

Основним принципом вчення Христа є самопожертвування. І немає іншого методу позбавитись егоїзму. Працювати не про людське око, чекаючи похвали чи захоплення, а щиро й постійно.

В одній історії розповідається, як спраглий християнин повзе третій день по пустелі. Підіймає очі до неба й говорить: «Господи, я старався виконувати Заповіді, був послушним християнином, і ось тепер третій день прошу в Тебе води… Навіщо ж Ти мені третій день кидаєш ці лопати»?

Біблія говорить, що ми грішимо не тільки тоді, коли робимо погане, але й тоді, коли не чинимо доброго, що у наших силах. «Отож, хто знає, як чинити добро, та не чинить, той має гріх». (Як. 4:17). Згідно цього тексту ми можемо бути винуваті, коли у нас є можливість щось зробити, але ми цим нехтуємо.

Що зробив поганого раб, який закопав один талант? Він же його не присвоїв, не загубив, не кинув десь у куток, а навіть постарався закопати, зберіг і приніс хазяїну те, що отримав. Але подивіться, яка оцінка була дана йому за це: «Лукавий і лінивий раб…» (Матв. 25:26). Певне, ніхто з нас не хотів би почути на свою адресу такі слова.

Інший приклад – фігове дерево. Не сказано, що воно якось неправильно росло чи було неправильної форми. Причина, щоб його зрубати – відсутність плоду. Апостол Павло, прощаючись з близькими людьми, говорить: «…Я чистий від крові всіх, бо не вхилявсь об`являти вам усю волю Божу» (Дії 20:26). Отже, невинність Павла не в тому, що він не зробив чогось поганого, а саме в тому, що він робив добро по своїх силах та можливостях. Як часто люди порівнюють себе з іншими в плані «нероблення» поганого: я ж таки більш скромний, я так не говорю, так не одягаюсь. Запитаймо себе: а які ми в плані виконання волі Божої?

«Служіть один одному кожен тим даром, який отримав» (1 Петра 4:10) – це не просто побажання, а повеління Ісуса Христа. І коли ми не виконуємо це повеління – ми грішимо. Ми повинні служити тим даром, який отримали, і тут наголошено, що КОЖЕН. Тобто, у кожної людини є якесь завдання від Ісуса, яке вона повинна виконати. Багато людей роблять помилку того чоловіка з одним талантом, думаючи: «А що я можу, є кращі, більш здібні, досвідченіші… ». Самих слів про віру замало, адже правдива віра виявляється в ділах. Апостол Яків пише: «Віра без діл мертва» (Якова 2:26). Саме у час випробувань віра поєднується з учинками, зміцнює нашу витривалість. Бог прихильно ставиться до тих, хто за всякого часу зберігає віру й залишається вірним йому.

Якось молодий місіонер побачив за роботою лісоруба і, довідавшись, що той ніколи не чув про Ісуса Христа, почав йому свідчити. Цілий день лісоруб рубав і зносив до воза дрова,  у вечері місіонер спитав: «То як, ти готовий прийняти Ісуса Христа і охреститись?»

«Не знаю, – відповів лісоруб. – Цілий день ви розказували, як Ісус в усьому допомагав людям, а ви мені аніскілечки не допомогли»6.

Люди постійно намагаються уникнути проблем, щоб деякий час пожити для себе, але не потрібно великої освіти, щоб зрозуміти, що на Землі не існує справжнього постійного вдоволення, а після смерті нас очікує одна з двох альтернатив: знищення або вічне щастя.

Ми ніколи не залишаємось самотні у біді, у життєвих чи сімейних проблемах. Бог передбачив усі варіанти й не тільки дав запевнення про допомогу, але й віддав найдорожче, Свого Сина заради нас: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Йоан. 3:16).

Цей біблійний вірш свідчить про те, що Сам Творець Всесвіту думає про кожного зокрема і знає як нас врятувати. Цей вірш також навчає, що любов це не слова, не почуття, а дія. Коли жертвуєш найдорожчим.

Колись великий колумбійський письменник Габріель Гарсія Маркес, подарував світові такі слова: «Люби так, ніби тебе ніколи не зраджували. Працюй так, ніби тобі не потрібні гроші. Співай так, ніби тебе ніхто не чує. Живи так, ніби живеш в раю».

Захворівши на рак лімфатичних залоз, цей письменник звернувся до своїх читачів з прощальним листом. Ось лише частина цього звернення:

«Якби Господь дарував би мені ще трішечки життя, я цінував би речі не за їх вартість, а за їх значущість.

Я спав би менше, мріяв би більше, усвідомлюючи, що кожна хвилина із заплющеними очима – це втрата 60 секунд світла…

Боже мій, якби в мене було ще трохи життя… Я не пропустив би й дня, щоб не говорити улюбленим людям, що я їх люблю…

Я зрозумів, що людина має право поглянути на іншу зверху вниз лише для того, щоб допомогти їй підвестися на ноги.

Я дізнався, що кожен хоче жити на вершині гори, не здогадуючись, що істинне щастя очікує його на сходженні…

Я доказав би людям, наскільки вони помиляються, думаючи, що коли вони старіють, то перестають любити: навпаки, вони старіють тому, що перестають любити!

Я так багато чого навчився від вас, але, кажучи правду, від усього цього небагато користі, тому, що набивши цим скриню, я помираю»7.

Історія життя й смерті цієї великої людини навчає, що працювати нам потрібно сьогодні, бо завтра це може бути не під силу. Нехай досвід цього помираючого письменника допоможе нам, живим не байдикувати, бо іноді зациклившись на буденних проблемах ми починаємо себе жаліти. Але Бог навчає, що ніколи не можна падати духом, а постійно рухатись вперед до повної перемоги.

Хто вирішив твердо йти за Ісусом, той принциповий і ніколи не піде на компроміс зі сумлінням, а той, хто залишає між собою та Ісусом світські цінності, той сам заражений смертельним вірусом, ще й інших може заразити. Таким Бог говорить: «Ви ще не змагались до крови, борючись проти гріха» (Євр. 12:4).

З історії відомо, що у Франції жив маршал Фош, який завжди перемагав. Коли його спитали секрет успіху, той відповів: «У мене є лише один секрет, – я ніколи не впадаю у відчай». Цікаво, що коли французи у 1914 році програвали одну з вирішальних битв, генерал Фош прислав у ставку командування таке повідомлення: «Мій центр відступає. Мій правий фланг відходить. Положення чудове. Буду атакувати». І ця атака врятувала Париж.

Тому, коли нам здається, що положення безвихідне; коли не хочеться йти до церкви, допомагати людям; коли не хочеться жити; коли наш центр відступає, а правий фланг відходить, потрібно сказати, що «положення чудове» і… атакувати. Молитись, діяти і атакувати. Атакуйте, і ви не лише врятуєте найцінніше з того, що у вас є, тобто віру в Бога, але й отримаєте перемогу.

У Древній Греції, королівська гвардія мала чудове гасло, яке звучало так: «Усі чоловіки мають страх, але мужнім вдається вгамувати його і йти вперед; іноді до смерті, але завжди до перемоги»8. Послання до лаодикійської церкви також закінчується словами про перемогу: «Переможцеві сісти Я дам на Моєму престолі зо Мною, як і Я переміг був, і з Отцем Своїм сів на престолі Його» (Об. 3:21).

Тож нехай добрий Господь допоможе нам, щоб незважаючи в який період церкви ми живемо, незважаючи на життєві проблеми ми не лише дійшли до кінця, а й стали переможцями. А Він обіцяє, що з Свого боку зробить все можливе для цього. Слава й подяка нашому люблячому Богу!

 

Андрій БІЛИК.

 

 

 

  1. О вере, атеистах и мракобесии. Интересная газета, G. № 12. 2013.
  2. Дейл Карнегі. Як завоювати друзів та впливати на людей. Харків. Промінь. 2001.
  3. О. Опарін. Проклятые сокровща, с. 154.
  4. *Гуа́но (ісп. Guano від кечуанського wanu) — екскременти морських птахів і кажанів, що роками накопичуються в місцях їх гніздування. Термін гуано також використовується по відношенню до добрив з відходів рибного та звіробійного промислів. http://uk.wikipedia.org/wiki/).
  5. Знаете ли вы, что… Интересная газета. G. № 17. 2013.
  6. Браян Кавано. Добре слово. «Лісоруб і місіонер». Львів. Свічадо. 2013.
  7. Прощальний лист. Вірую. № 7. 2013.
  8. Дейл Карнегі. Як завоювати друзів та впливати на людей, с. 147. Харків . промінь. 2001.

Коментарі відсутні

Новини по дням

Жовтень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Вер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Контакти

вул.Івасюка, 76
м.Івано-Франківськ
76000

Написати лист